Vuurwerkangst

Vuurwerk…….

Wij mensen schrikken er vaak al van, maar voor dieren kunnen deze knallen angstaanjagend zijn. Een beter gehoor en de onvoorspelbaarheid van de knallen hebben daar zeker een aandeel in.

Hoewel het vuurwerk zelf maar tijdens een korte periode angst veroorzaakt, is het wel belangrijk hier iets aan te doen.
Angst voor vuurwerk kan namelijk gegeneraliseerd worden. De angst wordt steeds algemener, van vuurwerkangst naar angst voor onweer, lichtere knallen en uiteindelijk zelfs bijvoorbeeld druk verkeer.

Handige tips

Hoewel ieder dier op zijn eigen manier reageert op vuurwerk, zijn er enkele algemene tips die jullie de dag door kunnen helpen:

• Dwing je hond niet om mee naar buiten te gaan met het idee om hem te laten wennen aan het geluid van vuurwerk. Iedere knal is een negatieve ervaring, waardoor de angst juist toeneemt.

• Als je toch gaat wandelen, doe dit dan in een rustige omgeving, zoals het strand of bos.

• Schrikt de hond tijdens de wandeling zo heftig dat hij hijgt, trilt en aan de riem blijft trekken, forceer dan geen verdere wandeling om hem er doorheen te helpen, maar ga naar huis.

• Tijdens oudejaarsavond kunt je het geluid van het vuurwerk zo veel mogelijk maskeren door gordijnen en eventuele rolluiken te sluiten en binnen muziek af te spelen.

• Zoekt jouw hond een schuilplaats op, laat hem daar dan liggen en forceer niet dat hij op zijn eigen plaats of bij jou komt liggen. De hond kiest zelf de plek waar hij/zij zich het veiligst voelt. Leg eventueel wat dekens in de buurt van deze plaats zodat de hond zich er in kan verstoppen.

• Troost de hond niet uitgebreid (bevestiging van de angst), maar steun hem wel.

• Laat de hond een Thundershirt dragen. Dit is een soort van inbakeren. Sommige honden geeft dit een veilig gevoel.

Wat kun je nog meer doen voor jouw huisdier?

Vuurwerkolie!
Dit is een mengsel van essentiële oliën die een stress verlagende en kalmerende werking hebben. Reguliere middelen o.a. verkrijgbaar bij supermarkten en drogisterijen) en alcohol zorgen er voor dat jou huisdier wél de knallen en de angst ervaart, maar niet in staat is een veilig plekje voor zich zelf te zoeken. Deze doen dus meer kwaad dan goed.

De speciaal op jouw huisdier afgestemde vuurwerkolie, kun je op een doekje bij jouw huisdier in de buurt leggen. Ook kun je deze olie door de vacht strijken en de oorpuntjes inmasseren. Bij het eerste gebruik van deze olie is het verstandig om dit onder begeleiding van een aromatherapeut te doen. Ik help jullie hier graag bij.

Wil je meer hierover lezen? https://oliealsbasis.com/2019/05/09/vuurwerktest/