Winterse hondenpootjes

“Sneeuw
Pekel
Vriesweer…
Droge lucht in huis…

Je hond komt thuis na een winterse wandeling en likt vervolgens zijn pootjes schoon. Doordat er buiten flink gestrooid is, krijgt je hond met het wassen van de poten dit strooizout binnen.  Het binnenkrijgen van een te grote hoeveelheid zout kan bij jouw hond uiteindelijk zelfs leiden tot vochtophoping en hersenbeschadigingen.

Zoutvergiftiging

Zout werkt irriterend op de slijmvlies van het maag-darmkanaal van je hond. Als het zout in de maag blijft zitten wordt het opgenomen door het bloed. Hierdoor wordt in het bloed een te hoog natriumgehalte aangetroffen. Het bloed gaat hierdoor vervolgens water onttrekken van de omringende weefsels, dit kan leiden tot uitdroging van de cellen en dus uitdroging van het lichaam van je hond.

De eerste zichtbare verschijnselen van een zoutvergiftiging bij je hond zijn:
• Braken
• Oedeemvorming
• Diarree
• Gebrek aan eetlust

5 Tips om zoutvergiftiging bij jouw hond te voorkomen

1. Spoel en droog de pootjes van je hond goed af bij thuiskomst en haal alle sneeuwklontjes tussen de kussentjes uit.
2. Bescherm de pootjes van je hond met speciale hondenschoenen of pootbeschermers.
3. Voorkom zere voetjes door de pootjes in te smeren met  een pootjesbalsem, zoals hieronder beschreven. Wanneer je hond toch wondjes aan de wandeling heeft overgehouden of doordat je hond op het ijs heeft gelopen, is het goed om deze pootjesbalsem te verrijken met een paar druppeltjes essentiële oliën om deze sneller te laten genezen.
4. Laat je hond geen grote hoeveelheden sneeuw eten en wees extra alert in straten waar veel gestrooid is.
5. Verwijder plakkende sneeuwklonten aan de poten en de vacht van je hond. Deze klonten kunnen veel zout bevatten wat je hond binnen kan krijgen door zichzelf goed droog te wassen.


Voor je het weet heeft jouw hond een zoutvergiftiging.
Onderschat dit niet, je hond kan er door in coma raken en zelfs sterven. Schakel dus, bij alleen maar een vermoeden dat jouw hond dit heeft, direct een dierenarts in.

Pootjesbalsem

Al die kou, de sneeuwklonters en dat zout is niet bepaald bevorderlijk voor de gezondheid van de honden pootjes.

Regelmatig lees ik nog adviezen om er vaseline op te smeren. Wat mij betreft liever niet.

Het klopt, vaseline verzacht heel eventjes de huid, maar zorgt er daarna voor dat die huid volledig wordt afgesloten en daarbij zelfs het  eigen vochtregulerende vermogen verliest. De grondstof van vaseline is zelfs aardolie….. dus je smeert een afvalproduct van de petrochemische industrie op die tere hondenvoetjes? Wist je dat er ook via de huid stoffen het lichaam in kunnen komen?

Dus kies voor een gezond alternatief.
Ik gebruik vaak de Rose Ointment van Young Living, sheabutter, lanoline, maar je kunt ook niet ontgeurde kokosolie gebruiken.
Heeft jouw hond niet direct klachten door de pekel, dan hoef je daar eigenlijk niet eens een essentiële olie ter heling aan toe te voegen.
Is er echt wat meer aan herstel nodig, meng dan met een olie als Lavender, Frankincense, Geranium, Patchouli of de speciaal voor huisdieren ontwikkelde Animal Scent PetRenew.
Let daarbij op, van echt pure essentiële oliën heb je maar héél weinig nodig voor een maximaal effect.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.